Profil spoločnosti

Spoločnosť Lesy mesta Podolínec s.r.o.

Spoločnosť bola založená v apríli roku 2016 na základe uznesenia mestského zastupiteľstva v Podolínci. Do funkcie konateľa spoločnosti bol schválený Ing. Pavel Homola.  (Uznesenie z zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Podolínci dňa 21.4.2016.pdf (179 kB)).

Lesný majetok Mesta Podolínec o rozlohe približne 2300 hektárov sa nachádza v severnej časti mestského chotára, ale aj v iných katastrálnych územiach mimo mesta ako Mníšek nad Popradom, Pilhov, Veľký Sulín, Veľká Lesná, Toporec, Vyšné Ružbachy. Lesné hospodárske celky mesta Podolínec patria do lesnej oblasti Spišskej Magury a Ľubovnianskej vrchoviny. Lesy mesta Podolínec susedia s rôznymi urbárnymi a pozemkovými spoločenstvami, štátnymi lesmi, cirkevnými a vojenskými lesmi.

Lesné porasty na ploche približne 2300 ha sú prevažne v 5. až 6. lesnom vegetačnom stupni ihličnatých lesov. Ihličnaté dreviny, prevažne jedľa a smrek tvoria vyše 70% plochy lesných porastov. Z listnatých drevín prevláda buk, vtrúsene javor a jaseň. Lesný podrast je tu chudobný a tvorí ho čučoriedka, Čermeľ lesný, kyslička, plavúň, papraďorasty, machy a mnoho iných druhov, ktoré sú charakteristické pre smrekové lesy. Z kvetov môžeme spomenúť aspoň horec jarný, šafran Heufellov, soldanelku horskú, poniklec biely a jesienku. V lesoch žije bežná karpatská zver. Z poľovnej je to jeleň, srnec, diviak. Z dravcov sa tu potulujú líšky, vlky, medvede, rys ostrovid, v listnatých a zmiešaných lesoch žije divá mačka, z malých dravcov žije v tejto oblasti kuna lesná i kuna skalná. Pri rieke Poprad môžeme vidieť kačice divé, volavky a iné vodné vtáctvo. Vzácne, ale v oblastiach sú aj bocian čierny a volavka popolavá. Žijú tu aj dravé vtáky, ako sokoly, myšiak hôrny, jastrab krahulec a iné a aj mnohé sovy.

Obhospodarovanie lesných porastov je závislé od ich zaradenia do kategórie lesa.

Mesto Podolínec má lesné porasty zaradené do kategórií:

• lesy hospodárske: cca 2140 ha
  • lesy účelové: cca 70 ha
  • lesy ochranné: cca 80 ha

Organizačne je plocha mestských lesov rozdelená do štyroch lesných obvodov:

• LO-01  Veľká Lesná - k.ú.: Veľká Lesná, Toporec
  • LO-02 Javor - k.ú.:  Podolínec, Nižné Ružbachy
  • LO-03 Plontana - k.ú.:  Vyšné Ružbachy
  • LO-04 Skalná - k.ú.:  Mníšek nad Popradom, Pilhov, Veľký Sulín

Činnosť:

• Zabezpečenie všetkých úloh, ktoré vyplývajú z programu záchrany a zachovania genofondu lesných drevín.
  • Zakladanie, pestovanie, výchova, obnova a ochrana lesov v záujme ich zachovania a zveľadenia pri rešpektovaní ich diferencovaného obhospodarovania s cieľom zabezpečenia produkčných a ostatných funkcií lesov.
  • Zabezpečenie dôslednej hygieny lesných porastov, ochranných opatrení pri mimoriadnych udalostiach a účinnej ochrannej služby v lese.
  • Výkon ťažby dreva v lesných porastoch vrátane približovania, manipulácie a dopravy dreva.
  • Predaj surového dreva, sortimentov a iných lesných výrobkov - čačina, vianočné stromčeky.
  • Výstavba a údržba chodníkov, ciest, robotníckych a turistických prístreškov a iných stavieb potrebných pre obhospodarovanie Mestských lesov.
  • Zabezpečenie lesotechnických meliorácií a iných opatrení na vylepšenie funkcií lesov a úrodnosti lesnej pôdy.
  • Zabezpečenie odbornej správy lesov a trvalo udržateľného hospodárenia.
  • Zabezpečovanie osobitných úloh pri tvorbe a ochrane životného prostredia.
  • Produkcia sadbového materiálu pre umelú obnovu v lesnej škôlke Kyčora.
  • Prevádzkovanie a údržba chaty Kyčora.

Zakladateľ, štatutár a dozorná rada

Zakladateľ spoločnosti a jediný spoločník:
Mesto Podolínec zastúpené primátorom mesta Ing. Danielom Marhevkom
Námestie Mariánske 3

Štatutárny orgán (konateľ):
Ing. Pavel Homola
Mlynica 149
Mlynica 059 91

Dozorná rada:
Ing. Štefan Zima
Gen. Štefánika 539/16

Ing. Ján Marhefka